piątek, 31 maja 2024

„Paseczkowa” sałatka z ryżem

Uwielbiam sałatki i często je robię, w zależności od tego czy mają być do obiadu czy służyć jako samodzielny posiłek. Ta sałatka na bazie ryżu, jajek ugotowanych na twardo, szynki, żółtego sera, ogórków konserwowych oraz świeżej, soczystej papryki jest wspaniała zarówno na śniadanie, lunch w pracy, jak i kolację. Koszt jej przygotowania nie jest wysoki, a smak - doskonały!

„Paseczkowa” sałatka z ryżem

Składniki:
  • 100-150g ryżu300 g szynki w plasterkach
  • 150 g żółtego sera
  • 1 czerwona papryka
  • 5 jajek
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Ryż gotujemy wg instrukcji zamieszczonych na opakowaniu, lekko dosalając. Odcedzamy.


Szynkę kroimy w paseczki.


Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na krótkie paseczki.

Korniszony również kroimy w paski.

Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki lub jeśli mamy taki w plastrach – kroimy na paseczki.


Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka drobno kruszymy, a białka kroimy na paski.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. 


Mieszamy wszystko z majonezem, doprawionym do smaku solą oraz pieprzem. Dodatkowo sałatkę możemy posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem lub koperkiem.


Schładzamy przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz