piątek, 1 września 2023

Słodki podwieczorek: Kruche ciasto z owocami, kokosową pianką i kruszonką

Ostatnie tygodnie lata, to u mnie prawdziwie pachnące szaleństwo - na stół wjeżdżają owocowe ciasta, by w pełni wykorzystać obfitość tej pory roku. Ciasto, które ostatnio robiłam, to inspiracja internetowa, choć zmieniłam w niej owoce. Były aronie, a u mnie pojawił się prawdziwy owocowy mix - na kawałku ciasta wiśnie, na innym maliny i jagody. Wyszedł z tego niezwykle aromatyczny placek, idealny na podwieczorek (a także na poranek przy kawce). Smacznego!

Kruche ciasto z owocami, kokosową pianką i kruszonką

Co będzie potrzebne?



CIASTO KRUCHE:

  • mąka pszenna – 3 szkl
  • masło – 250 g
  • cukier puder – 5 łyżek
  • żółtko – 5 szt
  • cukier waniliowy – 1 łyżka
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
OWOCE:
  • owoce (u mnie maliny, wiśnie, jagody) – ok. 1,5 kg
  • cukier – ok. 0,5 szkl
KOKOSOWA PIANKA:
  • białko – 5 szt
  • cukier – 3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • wiórki kokosowe – 200 g
  • proszek do pieczenia – 1 szczypta
  • śmietana 18 proc. (lub jogurt grecki) – ok. 1 szkl 

Wykonanie:

KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. 
Dzielimy je na 2 części, jedną wylepiamy blachę, drugą wkładamy do mrożenia. Możemy delikatnie posypać ciasto na blaszce kaszą manną, szczególnie jeśli mamy bardzo soczyste owoce.

OWOCE: Owoce przesmażamy z cukrem do momentu aż będą miękkie i puszczą sok. Odlewamy go.

KOKOSOWA PIANKA: Białka ubijamy na sztywno, do ubitych powoli dodajemy cukier. Wlewamy śmietanę, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kokos. Wszystko miksujemy.

Owoce wykładamy na kruche ciasto, przykrywamy kokosową pianą i posypujemy startym na tarce kruchym ciastem.


Pieczemy ok. 50 minut w180C.

Studzimy i jemy (o ile oczywiście powstrzymamy się przed zjedzeniem gorącego).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz