Ostatnie tygodnie lata, to u mnie prawdziwie pachnące szaleństwo - na stół wjeżdżają owocowe ciasta, by w pełni wykorzystać obfitość tej pory roku. Ciasto, które ostatnio robiłam, to inspiracja internetowa, choć zmieniłam w niej owoce. Były aronie, a u mnie pojawił się prawdziwy owocowy mix - na kawałku ciasta wiśnie, na innym maliny i jagody. Wyszedł z tego niezwykle aromatyczny placek, idealny na podwieczorek (a także na poranek przy kawce). Smacznego!
Kruche ciasto z owocami, kokosową pianką i kruszonką
Co będzie potrzebne?
CIASTO KRUCHE:
- mąka pszenna – 3 szkl
- masło – 250 g
- cukier puder – 5 łyżek
- żółtko – 5 szt
- cukier waniliowy – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
OWOCE:
- owoce (u mnie maliny, wiśnie, jagody) – ok. 1,5 kg
- cukier – ok. 0,5 szkl
KOKOSOWA PIANKA:
- białko – 5 szt
- cukier – 3/4 szkl
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- wiórki kokosowe – 200 g
- proszek do pieczenia – 1 szczypta
- śmietana 18 proc. (lub jogurt grecki) – ok. 1 szkl
Wykonanie:
KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy je na 2 części, jedną wylepiamy blachę, drugą wkładamy do mrożenia. Możemy delikatnie posypać ciasto na blaszce kaszą manną, szczególnie jeśli mamy bardzo soczyste owoce.
OWOCE: Owoce przesmażamy z cukrem do momentu aż będą miękkie i puszczą sok. Odlewamy go.
KOKOSOWA PIANKA: Białka ubijamy na sztywno, do ubitych powoli dodajemy cukier. Wlewamy śmietanę, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kokos. Wszystko miksujemy.
Owoce wykładamy na kruche ciasto, przykrywamy kokosową pianą i posypujemy startym na tarce kruchym ciastem.
Pieczemy ok. 50 minut w180C.
Studzimy i jemy (o ile oczywiście powstrzymamy się przed zjedzeniem gorącego).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz