poniedziałek, 10 kwietnia 2023

Lifestyle: Babeczki szpinakowe z serem feta

W tym roku postanowiłam rozszerzyć świąteczne menu o przekąski na ostro/słonko. Dlatego też na stole pojawiły się babeczki faszerowane pastą jajeczną oraz - prawdziwe odkrycie - babeczki szpinakowe z serem feta. Biorąc pod uwagę fakt, że osobiście nienawidzę szpinaku, to wielkie wyzwanie. Ale babeczki okazały się świetnym sposobem na "przemycenie" go. W tych babeczkach zupełnie mi nie przeszkadzał, rozkoszowałam się za to smakiem fety.

Babeczki szpinakowe z serem feta

Składniki:

  • 10 dag fety
  • 25 dag szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml mleka
  • 35 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka, sól, olej

Wykonanie:

Fetę  osaczamy, kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, osaczamy. Na łyżce oleju rumienimy posiekany czosnek, dorzucamy szpinak, chwilę smażymy, studzimy, grubo siekamy.

W misce miksujemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i jajka. Dodajemy szpinak i fetę, delikatnie mieszamy. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami, nakładamy masę (na wierzchu powinny być widoczne kawałki fety). Pieczemy 20 min w 180 st.C






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz