W tym roku postanowiłam rozszerzyć świąteczne menu o przekąski na ostro/słonko. Dlatego też na stole pojawiły się babeczki faszerowane pastą jajeczną oraz - prawdziwe odkrycie - babeczki szpinakowe z serem feta. Biorąc pod uwagę fakt, że osobiście nienawidzę szpinaku, to wielkie wyzwanie. Ale babeczki okazały się świetnym sposobem na "przemycenie" go. W tych babeczkach zupełnie mi nie przeszkadzał, rozkoszowałam się za to smakiem fety.
Babeczki szpinakowe z serem feta
Składniki:
- 10 dag fety
- 25 dag szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml mleka
- 35 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka, sól, olej
Wykonanie:
Fetę osaczamy, kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, osaczamy. Na łyżce oleju rumienimy posiekany czosnek, dorzucamy szpinak, chwilę smażymy, studzimy, grubo siekamy.
W misce miksujemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i jajka. Dodajemy szpinak i fetę, delikatnie mieszamy. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami, nakładamy masę (na wierzchu powinny być widoczne kawałki fety). Pieczemy 20 min w 180 st.C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz