Sałatki doskonale wpisują się w okres karnawału i tzw. domówek. To wówczas najwięcej ich przygotowujemy z myślą o zaproszonych gościach. Ja jednak uwielbiam sałatki zarówno na obiad, jak i na kolacje, nie tylko w trakcie karnawału, uwielbiam też eksperymentować z nimi, dlatego dziś propozycja ostatniej, jaka mnie zachwyciła. Co prawda nieco przeszkadza mi w niej cebula – muszę albo poszatkować ją bardzo drobno albo z niej zrezygnować, ale sałatka jest pyszna, szczególnie jeśli robimy ją wieczorem i smaki „przegryzą się” do rana.
Warstwowa sałatka z serkiem topionym
Składniki:
- 5 jajek (daje 4)
- 3 kostki serka topionego o dowolnym smaku ( u mnie śmietankowy)
- 2 duże cebule (ja daję 1)
- 4 ogórki konserwowe
- 30 dag wędliny (u mnie szynka konserwowa)
- 4 średnie marchewki
- 500 ml majonezu
- 2 łyżki śmietany (ja z niej rezygnuję)
- sól, pieprz
- maggi
Wykonanie:
Serki zamrażamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.
Marchewki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy. Cebule obieramy. Białka, marchewki, ogórki, cebulę i wędliny kroimy w małą kostkę. Żółtka ścieramy na tarce o małych oczkach.
Sos: majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi.
Sałatkę układamy warstwami: białka, 1/3 sosu, wędlina, serek topiony, cebula, ogórki, 1/3 sosu, marchewka, 1/3 sosu, żółtka. Wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz