Ostatnio na moim stole gościła sałatka warstwowa, zaś od wczoraj zachwycam się nowym przepisem na sałatkę, tym razem z wędzonym serem. Jego wyrazisty smak nadaje sałatce ton, zatem jeśli nie przepadacie za wędzonym serem, jego smakiem i zapachem, to sałatka nie jest dla was. Natomiast jeśli lubicie takie smaki, to ta potrawa często będzie gościła w waszym domu. W oryginalnym przepisie jest makaron kokardki, ale świderki czy łazanki, też doskonale się sprawdzą.
Sałatka z makaronem, świeżym ogórkiem i szynką
Składniki:
- 250 g makaronu kokardki (lub innego)
- 2 średnie ogórki
- 300 g szynki konserwowej
- 5 jajek (u mnie 3 jajka)
- 150 g sera żółtego wędzonego
- duży pęczek szczypiorku (ja zrezygnowałam z niego)
- 2 ząbki czosnku
- majonez/jogurt naturalny
- pieprz, sól
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy a następnie przelewamy zimną wodą.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Szynkę i ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
Mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany szczypiorek. Tak przygotowanym sosem zalewamy resztę składników i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz