Uwielbiam obiady na słodko, dlatego różnego rodzaju naleśniki czy placuszki bardzo często goszczą na moim stole, zarówno na obiad, jak i na śniadanie, kolacje czy podwieczorek. Tym razem proponuje wam pyszne placuszki z proszkiem budyniowym, niezwykle delikatne, idealne zarówno z cukrem pudrem, jak i z różnymi sosami czy syropami.
Placuszki budyniowe
Składniki:
- jaja 2 sztuki
- cukier puder 2 łyżki
- mąka 3 łyżki
- budyń waniliowy lub inny smak 1 opakowanie
- olej rzepakowy 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i dalej ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy żółtka i olej. Delikatnie mieszamy. Następnie przesianą mąkę i budyń z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką, aż nie będzie grudek.
Patelnie rozgrzewamy (można wysmarować cienką warstwą oleju). Nakładamy łyżkę masy na patelnię. Placuszki nie przywierają i nie są tłuste. Smażymy je na bardzo małym ogniu, aż się zarumienią z obu stron. Możemy obsypać np. cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz