Pierniczkowo się zrobiło, ale inaczej w grudniu być po prostu nie może. Ja już mam wrażenie, że pierniczki piekę dzień po dniu, ale to też dlatego, że robiłam zajęcia świąteczne m.in. ze zdobieniem pierniczków dla przedszkolaków, a z moją grupą podopiecznych też przy okazji zdobiliśmy ciasteczka, by każdy mógł je sobie do domu zabrać. Klara też bardzo lubi asystować przy pieczeniu, a zdobienie to dodatkowa atrakcja. Pierniczki według poniższego przepisu są niezwykle proste, a przy tym można je upiec zarówno wcześniej i przechować w puszce, jak i zjeść od razu.
Świąteczne pierniczki
Ciasto:
- 1 jajko,
- 50 dag mąki,
- 20 dag płynnego miodu,
- 20 dag cukru pudru,
- 1/2 kostki margaryny,
- 5 łyżek przyprawy do piernika,
- 2 łyżki kakao
- czubata łyżeczka sody
ew. lukier (białko, 1 szkl cukru pudru)
Wykonanie:
Margarynę siekamy, wkładamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy pierniki. Układamy w odstępach na blaszce (troszkę wyrastają, ale niezbyt dużo).
Pieczemy ok. 10 min w temp. 180 st.C. Studzimy.
Dekorujemy wg.uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz