Dziś, w przedświątecznym czasie, potrawa zupełnie ze świętami nie związana. Ale może nas uratować wówczas, kiedy w lodówce pustka, albo kiedy dziecko chce słodkiego deseru. Pyszne placuszki nadają się zarówno na śniadanie, obiad, jak i podwieczorek. Można je podawać z syropem, owocami, bitą śmietaną, choć my lubimy najbardziej posypane cukrem pudrem.
Placuszki serowe
Składniki:
- opakowanie serca homognizowanego
- 1 jajko
- ok. 4 łyżek mąki
- łyżka margaryny
- olej do smażenia
- cukier puder
Wykonanie:
Twarożek dokładnie wymieszać z jajkiem, miękką margaryną i mąką.
Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano niewielkie placuszki.
Osączone z tłuszczu placki podawać np. z cukrem pudrem.
Wyglądają pysznie, chętnie przetestuję przepis!
OdpowiedzUsuńNiezwykle szybko się je robi i są przepyszne, dlatego często goszczą na moim stole:-)
Usuń