sobota, 24 grudnia 2022

Słodki podwieczorek: Placuszki serowe

Dziś, w przedświątecznym czasie, potrawa zupełnie ze świętami nie związana. Ale może nas uratować wówczas, kiedy w lodówce pustka, albo kiedy dziecko chce słodkiego deseru. Pyszne placuszki nadają się zarówno na śniadanie, obiad, jak i podwieczorek. Można je podawać z syropem, owocami, bitą śmietaną, choć my lubimy najbardziej posypane cukrem pudrem. 

Placuszki serowe

Składniki:

  • opakowanie serca homognizowanego
  • 1 jajko
  • ok. 4 łyżek mąki
  • łyżka margaryny
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie:

Twarożek dokładnie wymieszać z jajkiem, miękką margaryną i mąką. 


Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano niewielkie placuszki.


Osączone z tłuszczu placki podawać np. z cukrem pudrem.





2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, chętnie przetestuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezwykle szybko się je robi i są przepyszne, dlatego często goszczą na moim stole:-)

      Usuń