Jednym z elementów, bez których nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia, jest choinka. Święta bez drzewka wydają się być pozbawione klimatu, a już sama otoczka związana z jej dostarczeniem czy ubraniem, ma swój urok. Dawniej drzewko musiało być naturalne – do dziś zresztą część osób nie wyobraża sobie, żeby dom nie pachniał choinką, ale coraz więcej rodzin decyduje się na sztuczną ozdobę. Do której grupy Ty należysz: team sztuczna czy team prawdziwa? A może wciąż nie podjąłeś decyzji? Zobacz, jakie są zalety i wady każdego z tych rozwiązań.
Choinka sztuczna
Wady:
1. Do jej produkcji zużywa się surowce nieodnawialne (ropa, gaz) oraz emitowany jest dwutlenek węgla. Kiedy nam się znudzi lub zużyje, staje się odpadem. Jej rozkład zależy od materiału, z jakiego jest wykonana, ale i tak trwa wiele lat, a przy tym zatruwa glebę i powietrze (przy jej spalaniu uwalniają się trujące substancje). Sztuczna choinka staje się bardziej ekologiczna niż naturalna dopiero po dwunastu latach od jej zakupu (chociaż wracam wspomnieniami do choinki w moim rodzinnym domu – funkcjonowała zdecydowanie dłużej niż dwadzieścia lat).
2. Nie pachnie jak prawdziwe drzewko – i to chyba największa wada. Mimo iż są w sprzedaży specjalne zapachy do choinek, to i tak stanowi ona zaledwie marna imitację zapachową.
3. Nawet najlepiej zrobione drzewka wciąż nie wyglądają jak prawdziwe, producenci nie są w stanie osiągnąć naturalnego efektu.
Zalety:
1. Trwałość – choinki mogą być wykorzystywane kilka, a nawet kilkanaście (kilkadziesiąt) lat, co oznacza znaczną oszczędność środków finansowych.
2. Nie gubi igieł (więc nie generuje potrzeby sprzątania)
3. Nie trzeba jej podlewać
4. Łatwo je osadzić na stelażu
5. Ma symetryczny kształt
6. Są dostępne w wielu wersjach kolorystycznych, co oznacza, że bez problemu możemy dopasować ją do wystroju czy motywu przewodniego świąt i świątecznych dekoracji.
7. Po świętach nie zastanawiamy się, co z taką choinką zrobić – pakujemy ją po prostu do pudełka i chowamy ją.
Prawdziwa choinka
Wady:
1. Spory wydatek każdego roku (najtańsze od ok. 50 zł)
2. Krótkotrwałość użytkowania (co skutkuje igłami na podłodze, ale i koniecznością utylizacji choinki, wyrzucenia jej. Te doniczkowe ciężko przyjmują się w ogrodzie, jeśli mamy takie plany)
Zalety:
1. Minęły już czasy, kiedy jechało się do lasu i przywoziło choinkę. Teraz drzewka pochodzą ze specjalnych plantacji, a ich hodowla jest przyjazna dla środowiska. Zawsze można też poprosić sprzedającego o świadectwo legalności pochodzenia drzewka.
2. Choinka naturalna po wyrzuceniu rozkłada się po kilku miesiącach.
3. Prawdziwe drzewko jest bardziej eko.
4. Pięknie pachnie.
5. Jest piękne i naturalne.
6. Produkuje tlen i pochłania CO2 w czasie wzrostu.
7. Może być przerobione na biomasę.
Jak przedłużyć trwałość naturalnego drzewka?
Jeśli wybierzesz prawdziwą choinkę, możesz zrobić kilka rzeczy, by przedłużyć jej trwałość. Aby świeże drzewko dłużej stało:
1. Przed wstawieniem choinki do domu warto ją zahartować, dlatego najlepiej kupić ją kilka dni wcześniej i postawić w chłodnym miejscu, np. na balkonie.
2. W pomieszczeniu, w którym ma stanąć drzewko, temperatura nie powinna przekraczać 20 st. C. Trzeba także ustawić ją z dala od źródeł ciepła – piecyków, kaloryferów.
3. Choinka nie będzie tak bardzo gubiła igieł, jeśli przed umieszczeniem jej w stojaku obetniemy ok. 2-3 cm pnia, a następnie zahartujemy go wkładając drzewko do wiaderka lub stojaka z ciepłą wodą. Dzięki temu choinka będzie lepiej wchłaniała wodę.
4. Choinkę należy podlewać letnią wodą.
5. Kupując oświetlenie, warto wybrać lampki ledowe, które wytwarzają mniej ciepła, nie będą zatem skracać żywotności choinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz