sobota, 5 listopada 2022

Słodki podwieczorek: Cynamonowe muffinki z jabłkami i migdałami

Jesień zawsze pachnie mi cynamonem, jabłkami i piernikiem. Dlatego, kiedy tylko nadchodzi wrzesień, na moim stole coraz częściej króluje szarlotka i pierniki, Dziś imprezowa wersja szarlotki, czyli cynamonowe muffinki z jabłkami i migdałami. Wilgotne, aromatyczne, po prostu pyszne, a na dodatek bardzo szybko się je robi. 

Cynamonowe muffinki z jabłkami i migdałami

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 150 g płatków migdałowych
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła (ew.ok. 100 ml oleju) - u mnie masło
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie: 

Masło rozpuścić i zostawić, by przestygło. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać, cukier, cynamon, sól. 


Jajka rozmieszać z mlekiem, dodać masło. Mokre składniki wlać do suchych, połączyć. Dodać jabłka i ok. 3/4 płatków migdałowych, wymieszać łyżką. 


Blaszkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Papilotki napełniać ciastem do ok. 3/4 wysokości, z wierzchu posypać płatkami migdałowymi. 



Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz