Cynamonowe muffinki z jabłkami i migdałami
Składniki:- 2 duże jabłka
- 150 g płatków migdałowych
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1/2 kostki masła (ew.ok. 100 ml oleju) - u mnie masło
- 3/4 szkl. mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło rozpuścić i zostawić, by przestygło. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać, cukier, cynamon, sól.
Jajka rozmieszać z mlekiem, dodać masło. Mokre składniki wlać do suchych, połączyć. Dodać jabłka i ok. 3/4 płatków migdałowych, wymieszać łyżką.
Blaszkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Papilotki napełniać ciastem do ok. 3/4 wysokości, z wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz