Uwielbiam jabłka i to w każdej postaci. Piekę z nich ciasta, robię konfitury na zimę czy placuszki z jabłkami na obiad czy słodki podwieczorek. Czasami też, kiedy wszyscy jesteśmy w domu, a mam wyjątkowo dorodne jabłka, robię je w wersji pieczonej. Ten słodki i zdrowy deser to prawdziwy i niedoceniany przysmak.
Pieczone jabłka
Składniki:
- 4 średnie jabłka
- garść rodzynek (opcjonalnie)
- 2 pełne łyżki płynnego miodu
- 20 g orzechów włoskich
- pół płaskiej łyżeczki cynamonu
- ew.konfitury porzeczkowe / masło czekoladowe / skórka pomarańczowa
- naczynie do zapiekania (ja wykorzystałam zwykłą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia)
Wykonanie:
Na jabłka pieczone w piekarniku nadają się prawie wszystkie odmiany. Tak naprawdę nic nas nie ogranicza.
Przed przygotowaniem jabłek, możesz zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw piekarnik 180 stopni z grzaniem góra dół lub też 170 stopni z termoobiegiem.
Umyj dokładnie wszystkie jabłka i osusz, a następnie każdej sztuce odetnij "kapelusik" z ogonkiem. Górę jabłka odkładaj na bok a ze środka jabłek wydrążaj całe gniazda nasienne.
Do każdej dziurki po gnieździe nasiennym wlej odrobinę miodu, wsyp rodzynki/orzechy i cokolwiek jeszcze chcesz. Posyp cynamonem. Nadziane jabłko przykryj kapturkiem
Jabłka położone na blaszce umieść w nagrzanym piecu. Piecz jabłka do miękkości około 40 minut. Ja zjadam je same, ale mogą być również podane z gałką lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz