Ta pyszna, dość lekka sałatka doskonale sprawdzi się jako propozycja na śniadanie lub kolację. Można jeść ją z chlebem lub bez, można też zrezygnować z majonezu lub - odwrotnie - dodać go więcej zamiast jogurtu. W każdej z tych konfiguracji doskonale smakuje.
Sałatka na co dzień
Co będzie potrzebne?
Składniki:
- 1 woreczek ryżu parabolicznego
- 150 g szynki
- 2 jajka na twardo
- 1 nieduża czerwona papryka
- 1 ogórek szklarniowy
sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka posiekanego koperku (ja z niego rezygnuję, bowiem nie wszyscy go lubią)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szynkę, jajka, paprykę i ogórek pokroić w kostkę.
Połączyć je w salaterce z ugotowanym ryżem. Całość zalać sosem przygotowanym z wymienionych składników i dokładnie wymieszać.
Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania. Dlatego, jeśli robię ją na kolację, to przygotowuje ją rano lub po obiedzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz