czwartek, 21 lipca 2022

Słodki podwieczorek: Bananowe placuszki

Do bananów mam stosunek bardzo ambiwalentny. Lata temu zraziłam się smażonym bananem, podanym mi wówczas w jednej z krakowskich restauracji, a ten smak na długo wyleczył mnie z jedzenia bananów. Zmieniło się to diametralnie, ile wspaniałych rzeczy można z tych owoców robić, a zwykle są one banalne do wykonania i niezwykle smaczne. Tak jak bananowe placuszki, uwielbiane przez moją córkę, która taką partię może "wsunąć" w ciągu jednego dnia. Choć ja wolę podane na ciepło, to Klara wybiera wersję wystudzoną, często zabieram je również w pojemniku nad wodę czy na spacer, nawet następnego dnia. 

Bananowe placuszki

Składniki:

  • 2 banany,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • ćwierć łyżeczki cukru waniliowego
  • ew. cukier puder

Wykonanie:

Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki i umieść w wysokim naczyniu. 

Dodaj jajka, mąkę, cukier oraz cukier waniliowy.

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.

Gotowe ciasto wykładaj na rozgrzaną patelnię  (ja daję na nią odrobinkę oleju) i smaż przez ok. 3 min. na każdą stronę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz