Uwielbiam ciasta typu murzynek szczególnie, że można je robić i podawać na tysiąc sposobów. Tym razem proponuję polane rozpuszczoną czekoladą, z dżemem wiśniowym w środku ciasta.
Ciasto robi się niezwykle szybko, zatem jest idealne nie tylko na niedzielny poranek, ale również w sytuacji, kiedy swoją wizytę zapowiadają goście. Smacznego!
Murzynek z olejem
Składniki:
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka drobnego cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 słoika dżemu wiśniowego (lub innego)
- 1 łyżka kakao
- 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opcjonalnie kilka kropli zapachu migdałowego
Składniki wyjąć godzinę wcześniej, by wszystkie miały temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180C.
Keksówkę o długości 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać w misce z kakao i sodą oczyszczoną. W drugiej misce jajka ubić z cukrem, mikserem lub trzepaczką, dodać olej oraz wodę, a następnie suche składniki. Na koniec dodać dżem i ewentualnie zapach, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.
Piec około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Można polać np. rozpuszczoną czekoladą.
Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam murzynki ciasta <3
OdpowiedzUsuń