środa, 23 lutego 2022

Słodki poczęstunek: Murzynek z olejem

Uwielbiam ciasta typu murzynek szczególnie, że można je robić i podawać na tysiąc sposobów. Tym razem proponuję polane rozpuszczoną czekoladą, z dżemem wiśniowym w środku ciasta. 

Ciasto robi się niezwykle szybko, zatem jest idealne nie tylko na niedzielny poranek, ale również w sytuacji, kiedy swoją wizytę zapowiadają goście. Smacznego!

Murzynek z olejem

Składniki:
  • 4 jajka 
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru 
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego (lub innego)
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie kilka kropli zapachu migdałowego 
Składniki wyjąć godzinę wcześniej, by wszystkie miały temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. 

Keksówkę o długości 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Mąkę wymieszać w misce z kakao i sodą oczyszczoną. W drugiej misce jajka ubić z cukrem, mikserem lub trzepaczką, dodać olej oraz wodę, a następnie suche składniki. Na koniec dodać dżem i ewentualnie zapach, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. 

Piec około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Można polać np. rozpuszczoną czekoladą.





2 komentarze: