poniedziałek, 14 lutego 2022

Słodki poczęstunek: Ciasto marchewkowe

W dniu 3 lutego obchodziliśmy Dzień Ciasta Marchewkowego. W pracy była to okazja do wypieku ciasta, które zresztą często gości i u mnie w domu, choć przepełnione jest orzechami, rodzynkami i innymi bakaliami. 

Ciasto marchewkowe

Składniki:
  • 2 szkl drobno startej marchewki (ok. 3 dużych marchewek)
  • 2 szkl mąki
  • 2 szkl cukru
  • 1 i 1/4 szkl oleju
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Wykonanie: 

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać mąkę i olej. Dodać marchewkę (jeśli jest zbyt soczysta odcisnąć troszkę soku), sodę, proszek, cynamon, sól. Ubijać jeszcze przez chwilkę. Ciasto marchewkowe wlać do wysmarowanej formy o średnicy ok 24-28 cm. Piec ok 40 minut w temp 180 stopni.



Ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Ja postanowiłam zrobić polewę z rozpuszczonej białej czekolady, rozpuszczonej na parze i wymieszanej z odrobiną śmietanki. 

 


2 komentarze: