W dniu 3 lutego obchodziliśmy Dzień Ciasta Marchewkowego. W pracy była to okazja do wypieku ciasta, które zresztą często gości i u mnie w domu, choć przepełnione jest orzechami, rodzynkami i innymi bakaliami.
Ciasto marchewkowe
Składniki:- 2 szkl drobno startej marchewki (ok. 3 dużych marchewek)
- 2 szkl mąki
- 2 szkl cukru
- 1 i 1/4 szkl oleju
- 4 jaja
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać mąkę i olej. Dodać marchewkę (jeśli jest zbyt soczysta odcisnąć troszkę soku), sodę, proszek, cynamon, sól. Ubijać jeszcze przez chwilkę. Ciasto marchewkowe wlać do wysmarowanej formy o średnicy ok 24-28 cm. Piec ok 40 minut w temp 180 stopni.
Ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Ja postanowiłam zrobić polewę z rozpuszczonej białej czekolady, rozpuszczonej na parze i wymieszanej z odrobiną śmietanki.
Musze je kiedyś upiec!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe! <3
OdpowiedzUsuń