Ciasto drożdżowe nocne
Składniki (na blachę 20 cm x 30 cm):Wieczór przed pieczeniem ciasta
- pół szklanki oleju (100 g)
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru (200 g)
- cukier wanilinowy (16 g)
- 3 jajka
- 50 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
Do misy wlewamy olej i mleko. Następnie dosypujemy sól, dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz całe jajka. Na koniec dodajemy na wierzch pokruszone drożdże (lub wsypujemy suszone).
Składników nie mieszamy, całość w takiej postaci jaka powstała po dodaniu wszystkiego przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc na blacie.
Składników nie mieszamy, całość w takiej postaci jaka powstała po dodaniu wszystkiego przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc na blacie.
Następnego dnia rano
- 3 pełne szklanki mąki typ 500-550 (500 g)
- 1 kg jabłek / dżem / powidła (u mnie powidła śliwkowe i dżem jabłkowy)
Wykonanie:
Do miski ze składnikami dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być dosyć rzadkie, tak, by bez problemu wyłożyć go na blaszkę wyłożoną papierem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut, a w tym czasie możemy przygotować kruszonkę.
Przepis na kruszonkę do ciasta drożdżowego
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (150 g)
- pół kostki masła (100 g)
- 1/2 szklanki cukru (100 g)
Wykonanie:
Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce. Następnie zagniatając dłońmi rozcieramy masło do chwili gdy utworzą się małe grudki. Skład kruszonki można modyfikować, dodając w razie potrzeby więcej cukru czy mąki. Można również dodać nieco kokosu.
Kiedy kruszonka jest gotowa, ciasto delikatnie posypujemy tartą bułką lub kaszką manną. Następnie wykładamy owoce/dżem. Na to równomiernie rozkruszamy posypkę (kruszonkę).
Następnie piekarnik nastawiamy na 180 st C. (grzałka górna i dolna) i po mniej więcej 5 minutach od włączenia wstawiamy ciasto.
Ciasto drożdżowe nocne pieczemy przez 50 – 60 minut lub do chwili, gdy wetknięty w środek patyczek wychodzi suchy. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz