Te ciasteczka planowałam zrobić już dawno, kojarzą mi się bowiem z dzieciństwem i popularnymi lentilkami, przywożonymi z Czechosłowacji. Nigdy się jednak nie składało, żebym mogła podzielić się z wami przepisem - a to robiłam je na szybko i nie zrobiłam ani jednego zdjęcia, a to zjadłam lentilki, zanim zrobiłam ciastka, a to zjadłam ciastka zanim zrobiłam zdjęcie. Wczoraj jednak pełna mobilizacja, bo w pieczenie wciągnęłam Klarę. A z takim pomocnikiem wszystko piecze się lepiej:-)
Czekoladowe ciastka z M&M’s
Składniki:
- 100g masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szkl cukru
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
- 1 szkl mąki pszennej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 60g M&M’s lub lentilet (u mnie draże z popularnej sieci z owadem w kropeczki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- około 70g M&M’sów do ozdoby
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodać jajko i ucierać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Do maślanej masy dodać mąkę z kakao i szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać M&M’sy i wymieszać.
U mnie ciasto wyszło lekko klejące, dlatego do wykładania na blachę użyłam łyżki i łyżeczki, można też formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Pomiędzy ciasteczkami należy zachować spore odstępy. W każde ciastko delikatnie wcisnąć jeszcze po 3-4 czekoladowe cukierki na wierzch.
Mały pomocnik |
Ciasteczka piec w temperaturze 170stC na funkcji termoobieg przez około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńAleż pyszności! <3
OdpowiedzUsuń