środa, 16 czerwca 2021

Coś na przekąskę: Muffiny z serem i szynką

Niezależnie od tego, czy szykujemy eleganckie przyjęcie czy piknik w ogrodzie, muffinki sprawdzą się znakomicie. A że są wytrawne, przesycone aromatem sera i szynki, są naprawdę treściwą przekąską. Jeśli raz je zrobicie, będziecie już piec je zawsze. Ja biorę je nawet wówczas, kiedy nie mam czasu szykować kanapki, znakomicie sprawdzają się również w podróży.


Muffiny z serem i szynką

Składniki?

1 szkl. mąka pełnoziarnista
1 szkl. ser żółty
3 plastry szynka gotowana
1 szt. jajko
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1/2 szkl. mleka
4 łyżki oleju
szczypta cukru
1 łyżeczka tymianku
1/3 łyżeczki sól morska jodowana drobnoziarnista


Wykonanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i tymianek.
W drugiej misce mokre składniki: mleko, jajka, olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i krótko mieszamy.
Dodajemy starty ser oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę, mieszamy.
Ciasto wlewamy do papierowych papilotek lub silikonowych foremek do 3/4 wysokości.
Wierzch możemy posypać startym serem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz