Uwielbiam rabarbar i ciasta z nim, będące połączeniem słodyczy i kwaśnego smaku rabarbaru. A jeśli jeszcze na takim cieście leży posypka, to przepadam już zupełnie i tak naprawdę mogę go jeść na śniadanie, obiad i kolację. Ostatnio, zainspirowana wypiekiem koleżanki z pracy postanowiłam porzucić ciasta i ciasteczka, w szał pieczenia których ostatnio wpadłam na potrzeby imprez wszelakich, na rzecz właśnie takiego ciasta rabarbarowego. Jest pyszne, wilgotne, pachnące, o idealnie dobranych proporcjach. Znika baaardzo szybko!
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
- kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 1 kubeczek cukru
- cukier wanilinowy
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kubeczek oleju
dodatkowo około 500 g łodyg rabarbaru lub dowolnych innych owoców (np. truskawek, jagód, śliwek)
Kruszonka:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Końce rabarbaru obcinamy. Łodygi myjemy i obieramy. Osuszamy i kroimy na plasterki grubości około 1 cm.
Do dużej miski wlewamy jogurt naturalny. Kubeczek po jogurcie dokładnie myjemy i suszymy. Następnie odmierzamy 3 kubeczki mąki i wsypujemy do miski z jogurtem. Dodajemy 1 kubeczek cukru, cukier wanilinowy, jajka, proszek do pieczenia i olej. Całość mieszamy krótko łyżką do chwili aż składniki się połączą.
Następnie ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki, lekko wyrównujemy i układamy owoce. Całość posypujemy kruszonką.
Przygotujemy ją rozgniatając w palcach wszystkie składniki do chwili, aż pojawią się małe grudki.
Ciasto z rabarbarem pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.
Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Możemy polać dodatkowo lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz