Ciasteczka "Ziarenka kawy"
Składniki na około 30 sztuk:
- 125 gramów masła w temperaturze pokojowej
- około 215 gramów mąki pszennej
- około 50 gramów skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (ja dałam mąkę)
- 130 gramów cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 2 czubate łyżeczki kawy mielonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Przesiej przez sitko wszystkie suche składniki i wymieszaj je.
Dodaj żółtka i masło. Zagnieć szybko ciasto. Nie wyrabiaj zbyt długo, tylko do połączenia składników. Możesz dodać odrobinę mąki, jeśli ciasto jest klejące.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Następnie odrywaj z ciasta kawałki wielkości małej łyżeczki. Formuj w rękach owalny kształt i zrób wykałaczką wgłębienie na środku walca.
Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm.
Piecz w piekarniku nagrzanym w temperaturze ok. 170 stopni C przez ok. 15-20 minut. Ciasteczka trochę rosną, dlatego jeśli chcesz mieć wielkość zbliżoną do ziarenka kawy, urywaj po pół łyżeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz