środa, 11 listopada 2020

Słodki podwieczorek: Jabłecznik cynamonowy

Dziś kolejna propozycja ciasta z jabłkami szczególnie, że sezon dobiega już końca i warto w pełni go wykorzystać. To proste i szybkie ciasto przypomina nieco jabłecznik Elżbiety, który już kiedyś podawałam, i jest równie pyszne. A co najważniejsze – ten zapach jabłek i cynamonu wypełnia cały dom! 

Jabłecznik cynamonowy 

Składniki: 
  • 3 szkl mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ¾ kostki margaryny 
  • 1 jako 
  • 2 żółtka 
  • cukier puder 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 1 kg jabłek 
  • cynamon 
  • bułka tarta 

Wykonanie: 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekam z margaryną, dodaję jajko, żółtko, pół szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego i śmietanę. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół. 

Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach (albo duszę pokrojone w kostkę). Mieszam z łyżką bułki tartej, łyżeczką cynamonu i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Blachę (25x30 cm) wykładam pergaminem. Wylepiam połową ciasta. Rozkładam jabłka, przykrywam resztą ciasta (jeśli ktoś chce idealną powierzchnię, można rozwałkować), nakłuwam widelcem. 
\

Piekę 45 min w 180 st.C. Posypuję cukrem pudrem.





2 komentarze: