Dziś kolejna propozycja ciasta z jabłkami szczególnie, że sezon dobiega już końca i warto w pełni go wykorzystać. To proste i szybkie ciasto przypomina nieco jabłecznik Elżbiety, który już kiedyś podawałam, i jest równie pyszne. A co najważniejsze – ten zapach jabłek i cynamonu wypełnia cały dom!
Jabłecznik cynamonowy
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ kostki margaryny
- 1 jako
- 2 żółtka
- cukier puder
- 2 cukry waniliowe
- 3 łyżki śmietany
- 1 kg jabłek
- cynamon
- bułka tarta
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekam z margaryną, dodaję jajko, żółtko, pół szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego i śmietanę. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół.
Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach (albo duszę pokrojone w kostkę). Mieszam z łyżką bułki tartej, łyżeczką cynamonu i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Blachę (25x30 cm) wykładam pergaminem. Wylepiam połową ciasta. Rozkładam jabłka, przykrywam resztą ciasta (jeśli ktoś chce idealną powierzchnię, można rozwałkować), nakłuwam widelcem.
\
Piekę 45 min w 180 st.C. Posypuję cukrem pudrem.
Kocham jabłecznik ;)
OdpowiedzUsuńTen jest przepyszny i robi się go naprawdę szybciutko
Usuń