Jesień do bez wątpienia czas szarlotek i jabłeczników. To moje ukochane ciasta, zatem regularnie sięgam po nowe przepisy. Dziś po raz kolejny udane trafienie, mam nadzieję, że aromatyczna szarlotka na kruchym cieście przypadnie również wam do gustu.
Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18 proc.tłuszczu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cynamon
- 6-8 dużych jabłek (np. reneta, antonówka)
Wykonanie:
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
Z 2/3 ciasta wylep dno i boki tortownicy. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz w temp. 170 st.C przez ok.15 minut.
2/3 jabłek pokrój w kostkę, resztę zetrzyj na tarce. Odciśnij sok, oprósz cukrem waniliowym i cynamonem, wyłóż na spód.
Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią jabłka. Piecz ok. godziny w 180 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz