Skoro jesień, to i szarlotka. Najlepsza taka bez zbędnych dodatków, jak rodzynki czy orzechy, ewentualnie z cynamonem (dla mnie koniecznie z cynamonem). Podstawa to jabłka i kruche ciasto. Lekko kwaskowe nadzienie w połączeniu ze słodyczą ciasta to zdecydowanie smak, który uwodzi.
Najlepsza szarlotka
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła/ margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek, obranych i wydrążonych (waga po obraniu)
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżeczka masła
- sok i skórka starta z 2 cytryn
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Małą formę prostokątną lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie rozwałkować dostosowując do wymiarów spodu formy. Przełożyć do niej i schłodzić jeszcze ok 30 minut w lodówce.
Jabłka pokroić w dość dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. W garnku umieścić wodę, cukier, skórkę z cytryn i połowę jabłek. Całość doprowadzić do wrzenia, dodać masło, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 20- 25 minut, aż jabłka się rozgotują. Następnie dodać pozostałe jabłka i gotować jeszcze 10 minut.
Prażone jabłka odstawić do wystudzenia.
W tym czasie zrobić kruszonkę, rozcierając w palcach składniki na nią.
Na kruchy spód równomiernie wysypać kaszę. Nadzienie jabłkowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto. Całość posypać kruszonką.
Piec 60- 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (do zrumienienia).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz