wtorek, 14 lipca 2020

Brownie z orzeszkami ziemnymi

Uwielbiam brownie, a że to szybkie i niezwykle smaczne ciasto, idealne do popołudniowej kawy, często się u mnie pojawia. Wersję z solonymi orzeszkami przetestowałam dopiero niedawno, długo zastanawiałam się, jak będzie to połączenie smakowało. Ostatecznie doszłam do wniosku, że skoro tak lubię lody o smaku słonego karmelu to czemu nie spróbować przełamać słodyczy brownie właśnie orzeszkami. To oczywiście przepis dla osób, które nie są uczulone na orzechy. Zamiast nich można jednak dodać różne bakalie, czy nawet kawałki pokruszonej czekolady. 


Brownie z orzeszkami ziemnymi 

Składniki: 
  • 200 g gorzkiej czekolady, 
  • 200 g masła, 
  • 3 jaja, 
  • 200 g cukru 
  • 120 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych 
Wykonanie: 

Na małym ogniu w rondelki roztop masło i połamaną czekoladę. 
 

Jajka ubij z cukrem, dodaj ostudzoną masę czekoladową i orzeszki ziemne. 



Wsyp przesiane mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj. Piecz 20-30 minut w 180 stopniach.


2 komentarze:

  1. Są dwie rzeczy które mogę jeść bez końca. Brownie i orzeszki ziemne. A tu takie kulinarne combo:D Koniecznie muszę zrobić!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam. Niezwykłe połączenie smaków!

      Usuń