Sezon na truskawki w pełni, dlatego dziś nie mogłam się obejść bez słodkich wypieków. Tym razem postawiłam na babeczki. W wersji oryginalnej miały być z borówkami, ale truskawki okazały się godnie je zastępować.
Babeczki z borówkami (truskawkami)
Składniki:
- 1 ½ szklanki borówek amerykańskich (ja dałam 1 szklankę truskawek)
- 2 szkl mąki pszennej
- ½ szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- ½ szkl mleka
- 100 ml roztopionego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szczypty soli
Wykonanie:
Przygotowujemy blachę do pieczenia babeczek, wykładając jej wgłębienia papilotkami do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C
W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie łączymy je razem, na końcu dodając borówki (pokrojone truskawki).
Napełniamy papilotki ciastem do ok. ¾ ich wysokości i pieczemy 25 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz