Choć mięsa nie jadam zbyt często, kiedy już zagości na nowym stole staram się, by było podane w nowej odsłonie. Tym razem był to kremowy kurczak według przepisu bardzo podobnego do tego, który wykorzystuję od kilku lat, ale tym razem z pieczarkami. Przepis zawiera skład na cztery porcje, dlatego ja podzieliłam go dla mnie na połowę, ale Wam podaje składniki na cztery osoby.
Kremowy kurczak
Składniki:
- duża pierś z kurczaka,
- 500 g niedużych pieczarek,
- 250 g serka mascarpone,
- średniej wielkości cebula,
- masło klarowane,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, a umyte pieczarki - w paseczki.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać trochę masła, podsmażyć na nim mięso kurczaka.Następnie dołożyć posiekaną cebulkę i dalej smażyć.
Na oddzielnej patelni poddusić pieczarki. Kiedy odparuje z nich nadmiar wody, połączyć z kurczakiem i cebulką.
Na koniec dodać serek mascarpone i posiekaną drobno natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Całość dusić jeszcze ok. 5 minut.
Kremowego kurczaka podawać z makaronem lub ryżem i sezonowymi surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz