środa, 24 czerwca 2020

Coś pysznego na obiad: kremowy kurczak

Choć mięsa nie jadam zbyt często, kiedy już zagości na nowym stole staram się, by było podane w nowej odsłonie. Tym razem był to kremowy kurczak według przepisu bardzo podobnego do tego, który wykorzystuję od kilku lat, ale tym razem z pieczarkami. Przepis zawiera skład na cztery porcje, dlatego ja podzieliłam go dla mnie na połowę, ale Wam podaje składniki na cztery osoby.


Kremowy kurczak

Składniki:
  • duża pierś z kurczaka,
  • 500 g niedużych pieczarek,
  • 250 g serka mascarpone,
  • średniej wielkości cebula,
  • masło klarowane,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, a umyte pieczarki - w paseczki.

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać trochę masła, podsmażyć na nim mięso kurczaka.Następnie dołożyć posiekaną cebulkę i dalej smażyć. 


Na oddzielnej patelni poddusić pieczarki. Kiedy odparuje z nich nadmiar wody, połączyć z kurczakiem i cebulką. 


Na koniec dodać serek mascarpone i posiekaną drobno natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Całość dusić jeszcze ok. 5 minut. 


Kremowego kurczaka podawać z makaronem lub ryżem i sezonowymi surówkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz