Ciasto marchewkowe, szczególnie najeżone bakaliami, jest jednym z moich ulubionych. Od dłuższego czasu przymierzałam się też do wypieku ciasta z buraka, ale zawsze coś mnie powstrzymywało. W końcu się zawzięłam i buraki zakupione na obiad, wykorzystałam też do ciasta. Wciąż zdecydowanie wolę wersję marchewkową, ale polecam to jako ciekawą propozycję, szczególnie, że ciasto robi się ekspresowo!
Torcik czekoladowy z burakiem
Składniki:
- 1 obrany burak (20 dag),
- 3 jajka
- 200 ml oleju
- 10 dag cukru
- 20 dag mąki
- po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku
- 8 dag kakao
- 10 dag gorzkiej czekolady
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- ewentualnie polewa i orzechy lub cukier puder
Wykonanie:
Buraka ugotuj, zmiksuj na gładką masę (ja utarłam na najmniejszych oczkach tarki). Jajka utrzyj z cukrem.Ucierając, dolewaj olej.
Dodaj masę buraczaną, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz kakao, a na koniec rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj.
Tortownicę natłuść, wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz 35-40 min w temp. 180 st. Ozdób polewą i posiekanymi orzechami - ja wybrałam cukier puder.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz