Lubię śniadania na słodko i bardzo często zaczynam dzień owsianką. Lubię też babeczki, zatem – kiedy na wiosnę zaczyna robić się ciepło, ale też na jesienną pluchę – sięgam po antidotum w postaci pachnących cynamonem wypieków. Te babeczki nie wyrastają zbytnio, za to są miękkie, lekko wilgotne i obłędnie pachną.
Babeczki owsiane z jabłkami i cynamonem
Składniki:
- po 1 szkl płatków owsianych i mąki,
- po łyżeczce proszku do pieczenia, cukru waniliowego i cynamonu,
- sól,
- 1/2 szkl cukru,
- 2 jajka,
- 3/4 szkl jogurtu,
- ½ szkl oleju,
- 2 jabłka
Wykonanie:
Do jednej miski wsyp suche składniki i wymieszaj. W drugiej połącz ze sobą całe jajka, jogurt i olej. Mokre składniki wlej do suchych. Krótko wymieszaj, aby suche składniki zwilgotniały.
Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ja lubię wyrazisty smak jabłek, więc pokroiłam w kostkę. Dodaj jabłka do ciasta na babeczki.
Blachę na babeczki wyłóż papilotkami. Łyżką nałóż ciasto do 2/3 wysokości foremki. Piecz 25 minut w 190 st.
Z podanych proporcji wyszło mi 16 babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz