Żadne Święta, czy to Wielkanoc czy Boże Narodzenie, nie mogą się obejść u mnie bez sernika. Pojawia się zresztą przy innych okazjach, a nawet bez okazji. Próbowanie kolejnych przepisów to już swego rodzaju hobby, choć na różnego rodzaju „wyjątkowe dni” powracam do sprawdzonych przepisów.
W tym roku postanowiłam jednak zaryzykować i w przedświąteczną sobotę upiekłam po raz pierwszy sernik na herbatnikowym spodzie, według poniższego przepisu. Dzielę się nim dziś, poświątecznie, meldując, że nie został nawet okruszek. Jest pyszny, niezwykle delikatny, a przy tym banalnie prosty. Smacznego!
W tym roku postanowiłam jednak zaryzykować i w przedświąteczną sobotę upiekłam po raz pierwszy sernik na herbatnikowym spodzie, według poniższego przepisu. Dzielę się nim dziś, poświątecznie, meldując, że nie został nawet okruszek. Jest pyszny, niezwykle delikatny, a przy tym banalnie prosty. Smacznego!
SERNIK NA HERBATNIKACH
Składniki:
Spód ciasta:
- 200 g herbatników
- 150 g masła (rozpuścić)
Masa serowa:
- 1 kg sera (może być z wiaderka)
- 100 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 1 szkl cukru (ja dałam 3/4 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- bakalie (ja dałam rodzynki)
Polewa (opcjonalnie):
- 50 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka
Składniki polewy rozpuścić na ogniu, po lekkim przestudzeniu zmiksować z całym jajkiem.
Wykonanie:
Herbatniki zmielić lub bardzo drobno pokruszyć (ja zostawiłam kilka większych kawałków),połączyć z rozpuszczonym masłem. Tortownice (średnica 23 cm) dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, lekko ugnieść, wstawić do lodówki na ok.10 -15 minut.
Masa serowa: Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę,następnie kolejno wbijać po jednym całym jajku,cały czas ucierając. Dodać ser, złączone, przesiane mąki i bakalie.
Masę serową przekładamy do tortownicy, na spód z herbatników. Pieczemy ok. 1,5 godziny w rozgrzanym do 170 st. piekarniku, od razu po włożeniu sernika zmniejszając temperaturę do 150 st. Po upieczeniu,uchylony drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń