Nie przepadam za bananami, ale z owsianką, w placuszkach czy muffinkach, to już inna historia. Dziś po raz pierwszy robiłam wspomniane bananowe muffinki, ale z dodatkiem płatków owsianych. Wyszła mi całkiem zgrabna alternatywa na śniadanie, idealna szczególnie na wiosenne czy letnie dni, kiedy szkoda siedzieć w domu. Muffinki do pojemnika, kawa do termosu i można już ruszać w świat!
Muffinki z płatków owsianych i bananów
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1 jajko
- 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego (dałam 2)
- 1 szczypta soli
- 1/2 filiżanki mleka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych (ja dałam z pełnego ziarna)
Wykonanie:
Formę na muffinki natłuścić lub wyłożyć papierowymi foremkami.
Suche składniki zmieszaj ze sobą.
Sól, jajko, banany rozgniecione widelcem i zmieszaj tak, by powstała jednolita masa (ja zostawiłam kilka większych kawałków bananów).
Następnie masę bananowa i olej dodaj do suchych składników. Zmieszaj.
Wyłóż ciasto do formy do pieczenia muffinek, a następnie włóż do nierozgrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 st. przez ok. 25 minut.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 12 sztuk. Mnie wyszło dokładnie tyle.
Następnym razem planuje jeszcze dodać rodzynki albo żurawinę.
Mój mąż je uwielbia!
OdpowiedzUsuńOj, u mnie też będą często gościły!
Usuń