środa, 22 kwietnia 2020

Słodki podwieczorek: Muffinki z płatków owsianych i bananów

Nie przepadam za bananami, ale z owsianką, w placuszkach czy muffinkach, to już inna historia. Dziś po raz pierwszy robiłam wspomniane bananowe muffinki, ale z dodatkiem płatków owsianych. Wyszła mi całkiem zgrabna alternatywa na śniadanie, idealna szczególnie na wiosenne czy letnie dni, kiedy szkoda siedzieć w domu. Muffinki do pojemnika, kawa do termosu i można już ruszać w świat!


Muffinki z płatków owsianych i bananów

Składniki:
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego (dałam 2)
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 filiżanki mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych (ja dałam z pełnego ziarna)


Wykonanie:
Formę na muffinki natłuścić lub wyłożyć papierowymi foremkami.
Suche składniki zmieszaj ze sobą.
Sól, jajko, banany rozgniecione widelcem i zmieszaj tak, by powstała jednolita masa (ja zostawiłam kilka większych kawałków bananów). 

Następnie masę bananowa i olej dodaj do suchych składników. Zmieszaj. 
Wyłóż ciasto do formy do pieczenia muffinek, a następnie włóż do nierozgrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 st. przez ok. 25 minut.



Z podanego przepisu wychodzi ok. 12 sztuk. Mnie wyszło dokładnie tyle.
Następnym razem planuje jeszcze dodać rodzynki albo żurawinę. 




2 komentarze: