Z biszkoptem jest jak z seksem – niewielka zmiana robi wielką różnicę. Dlatego właśnie to niezwykle problematyczne ciasto, które mimo wielkiego potencjału, często nie wychodzi. Zmienia się w suchar, zamiast liczyć kilka centymetrów i stać się podzielną bazą do tortów czy wszelkiego rodzaju ciast z kremami i / lub galaretką bardziej przypomina kartkę papieru swą grubością i nawet transport do Kany Galilejskiej nie sprawi, że będzie go więcej.
Przez lata wypróbowałam wiele przepisów na biszkopt, zarówno tych z dodatkiem mąki ziemniaczanej czy oleju, ale dziś – w tym przedświątecznym choć trudnym z uwagi na pandemię czasie – proponuje wam jedną z najlepszych biszkoptowych wersji. Co więcej, możecie ją modyfikować, stosując wersję z kakao lub bez, a także zwiększając proporcjonalnie ilość składników w przypadku dużej blachy. Nożna go przekładać różnymi masami (u mnie tym razem wyjątkowo gotowa masa), możecie położyć na niego bitą śmietanę i galaretkę – ogranicza was tylko fantazja!
CIASTO NA BISZKOPT Z KAKAO
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao
Wykonanie:
Prostokątną foremkę 21x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można użyć większej formy, np. 25x36 cm wtedy biszkopt będzie niższy).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać.
Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 - 30 minut. Biszkopt wyjąć z formy, lekko wyrzucając, aby nie opadł, odwrócić. Ostudzić i jeśli chcemy przełożyć kremem, podzielić na 2 części. Ja sięgnęłam po krem czekoladowy i obsypałam ciasto wiórkami czekoladowymi.
Bo w tym wszystkim najważniejsza jest prostota. A jak już siedzimy w domu...to podwieczorek musi być absolutnie!;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Oj, ja nawet nie wyobrażam sobie popołudnia bez kawy i słodkiego ciacha, najlepiej własnego wypieku. Ten biszkopt to strzał w 10, zawsze wychodzi!
Usuń