środa, 15 stycznia 2020

Słodki podwieczorek: Puszysty jabłecznik mieszany łyżką

Ostatnio pojawia się okazja za okazją, by przygotować słodkie wypieki, delektować się nimi, a także korzystać z nowych przepisów. W trakcie ciąży sporo ich zgromadziłam, jednak wówczas zdecydowanie bardziej nęcił mnie bigos niż ciasto. Teraz, po urodzeniu Klary, wszystko wróciło do normy, czyli … wciąż uwielbiam domowe słodkości. 

Tym razem proponuje jabłecznik – u mnie z jabłkami zamkniętymi w słoiku latem. Jabłecznik jest miękki, puszysty, rozpływa się w ustach. Szczególnie, że ja zastosowałam proporcję: 2/3 ciasta na spód, ¼ na wierzch, dzięki czemu prażone jabłka od razu mają styczność z kubkami smakowymi! 

Puszysty jabłecznik mieszany łyżką 

Składniki: 
  • 2 szkl mąki, 
  • 1 szkl cukru, 
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 4 jajka, 
  • 2/3 szl mleka, 
  • 8 łyżek oleju, 
  • 2 ½ szkl prażonych jabłek 

Wykonanie: 

W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, a drugiej mokre: jajka, mleko, olej. Następnie do suchych wlej mokre, zamieszaj łyżką. 


Do blachy o wymiarach 20 x 30 cm wlej połowę ciasta (u mnie 2/3), następnie wyłóż jabłka i wylej resztę ciasta. 


Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C przez ok. 40 min, aż do „suchego patyczka”. 


Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz