Szaleństw ciasteczkowych ciąg dalszy. Tym razem jednak, wraz z Klarą, postanowiłam upiec ciasteczka na prezent – a z racji tego, że zbliża się Dzień Babci, pojawiła się ku temu idealna okazja. To pierwszy Dzień Babci, który będę wraz z córeczką obchodziła, zatem skupiłam się na prezencie w stylu DIY. Małe rączki Klary jeszcze co prawda nie są w stanie wnieść dużego wkładu w przygotowanie ciasteczek dla babci Krysi, ale za to mąkę przesiewa ona pięknie. Pomijając fakt, że dziecko jest później do kąpieli, a kuchnia do sprzątania, to jest to prawdziwa frajda!
Czekoladowe ciasteczka są mooocno czekoladowe. Po upieczeniu są mięciutkie, ale w puszce twardnieją. Nadają się zarówno do chrupania, jak i do maczania w kawie czy mleku.
Ciasteczka czekoladowe
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 300 g czekolady (po 100 g czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej),
- 100 g masła,
- 120 g cukru,
- 1 jajko,
- 60 ml mleka,
- sól
Wykonanie:
Mąkę, kakao, sodę przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli.
Czekoladę kroimy na drobniutkie kawałki.
Miksujemy masło i cukier, ucierając do uzyskania gładkiej masy. Wtedy wbijamy jajko i miksujemy kolejne dwie minuty.
Dodajemy – w dwóch partiach – przesiane suche składniki: po dodaniu każdej porcji miksujemy. Wlewamy mleko, a kiedy i ono się połączy z masą, dodajemy kawałeczki czekolady. Krótko mieszamy.
Klara mocno trzyma siteczko! |
Z przygotowanego ciasta lepimy kulki. Jest ono klejące, dlatego posługujemy się zwilżoną dłonią. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Ja, zamiast lepić kulki, nabieram pół dużej łyżki ciasta i zsuwam za pomocą drugiej łyżki, tworząc kopczyk.
Zachowujemy spore odstępu, bo ciasteczka się troszkę rozleją w trakcie pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.C, wsuwamy blachę z ciasteczkami. Pieczemy 14-15 minut.
Pyszne ciasteczka na Dzień Babci i nie tylko :) Klarcia jaka słodka! :)
OdpowiedzUsuńOj, ciasteczka to prawdziwie czekoladowa rozpusta. Są przepyszne.
Usuń