czwartek, 19 grudnia 2019

Serowe ciasteczka z cukrem

Nie zapeszając – mam idealne dziecko. I to jeszcze takie, które uwielbia wpatrywać się w piekarnik, dotknąć mąki, a nawet wypróbować marmolady! To sprawia, że znów wróciłam do pieczenia szczególnie, że Święta to wyjątkowy czas, w którym okazji nie trzeba szukać i zawsze znajdzie się ktoś, kto skonsumuje słodkości i … poprosi o dokładkę. Z tego wszystkiego nawet nie miałam jeszcze czasu upiec świątecznych pierniczków(czekają na sobotę), natomiast wypróbowałam nowy przepis na pyszne ciasteczka serowe. W smaku przypominają nieco ciasto francuskie, nie są słodkie i doskonale komponują się z kawą! 


Serowe ciasteczka z cukrem 

Składniki 
  • 2 szkl mąki pszennej 
  • 200 g zimnego masła 
  • 2 żółtka 
  • ok.1/2 szkl cukru do obtoczenia ciastek 

Wykonanie: 

Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kosteczkę masło, żółtka i twaróg (ja użyłam twarogu w kostce, tak kremowego, że nie było potrzeby przeciskać go przez praskę), zagnieć gładkie ciasto. 

Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na ok. 1,5 h. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko podsypanej mąką stolnicy i wykrój szklanką kółka. 


Każde z nich, dociskając, obtocz w cukrze, następnie złóż dwa razy na pół. 



Ciasteczka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 


Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piecz ok. 30 min. Upieczone ciastka ostudź na kratce. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz