Święta to dla mnie wyjątkowy, magiczny czas. I choć mój sposób ich spędzania daleki jest od tradycyjnego, to jedno pozostaje niezmienne od lat – szaleństwo pieczenia. W tym roku pojawienie się małej Klary mocno ograniczyło moje możliwości w tym zakresie, choć ostatnie dni pokazują, że córeczka pokochała kuchnię (a dokładnie światełko w piekarniku), zatem daje mi chwilę odetchnąć i pozwala zrelaksować się przy pieczeniu. Po roladkach z marmoladą i ciasteczkach serowych z cukrem przyszedł czas na ciasteczka z jabłkami. Podobny przepis już podawałam (TU), ale te – mimo iż podobne w smaku – są nieco łatwiejsze do wykonania.
Ciasteczka trzyskładnikowe z jabłkami
Składniki:
- 250 g sera białego (przeciśniętego przez praskę lub z wiaderka)
- 250 g masła
- 2 szkl mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 duże jabłko
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłko umyj, obierz i pokrój na plasterki.
Masło (w temperaturze pokojowej), ser i mąkę zagnieć w misce na elastyczne ciasto. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj kółka.
Na każde kółko połóż plasterek jabłka i zlep 2 przeciwległe brzegi.
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 min (do zrumienienia). Posyp cukrem pudrem.
Wygląda smacznie, jutro chyba sobie przygotuję :).
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są superszybkie. Równie szybko znikają.
Usuń