Mimo iż na działce śliwki nie obrodziły, to jednak ich obfitość w sklepach i na targach kusi. Skusiła i mnie, zatem na stole pojawiło się ciasto jogurtowe ze śliwkami, idealne do popołudniowej kawy. Jego wykonanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne, a na dodatek dzięki ograniczonej ilości składników nie jest też drogie. Co więcej, jest pyszne nie tylko ze śliwkami, ale doskonale sprawdzi się też z brzoskwiniami, morelami, wiśniami itd.
Zatem wszystkiego śliwkowego – ruszajcie do pieczenia!
CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
- 3 szkl. mąki tortowej,
- 2 łyżeczki sody,
- 1 duży jogurt naturalny (400 g – ja dałam 380 g),
- 10 dużych łyżek oleju (np. rzepakowy),
- 1/2 szkl. cukru,
- 1 jajko duże lub 2 małe,
- sok z 1 cytryny (ja z niego zrezygnowałam),
- owoce (większe jak np. śliwki czy brzoskwinie, przekroić na pół i ułożyć na ciasto przeciętą stroną ku górze).
Do posypania: cukier puder (ja zmieszałam z cynamonem)
Wykonanie:
Wymieszać jajko, olej, cukier (opcjonalnie sok z cytryny) - do połączenia składników. Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z sodą - ciasto wychodzi dość gęste. Dużą blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto.
Równo rozsmarować, ułożyć owoce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°, opcja góra - dół ok.40 -50 minut-do tzw. „suchego patyczka”.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz