Ciasto, typu „pleśniak” rozkosznie kruche i delikatne, należy do moich ulubionych. Dziś jednak proponuję nieco zmienioną jego wersje – bez warstwy kakaowej, za to wciąż z ulubionym dżemem, bądź – tak właśnie, jak ja to tym razem zrobiłam – z uprażonymi jabłkami zmieszanymi z odrobiną cynamonu. Zmieniła się też beza, w dzisiejszej wersji dodałam do niej wiórki kokosowe i śmietankę. Przygotujcie się zatem na prawdziwie niebiańską rozkosz!
Pleśniak
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 250g masła/margaryny,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka kokosowa:
- 300 g śmietany 18% (ja dałam nieco mniej),
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 100 g wiórek kokosowych,
- 4 białka
Dodatkowo:
1 słoiczek twojego ulubionego dżemu lub – jak w moim przypadku – 1,5 kg jabłek pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych na plasterki i lekko przyprażonych, zmieszanych ze szczyptą cynamonu. Były słodkie, zatem nie dodawałam cukru, zresztą przełamały słodycz kokosowego kremu.
Wykonanie:
Składniki na ciasto należy przełożyć do miski i szybko zagnieść. Całość podzielić na dwie części - 2/3 i 1/3, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Po tym czasie większą częścią ciasta wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Podpiec około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie białka należy ubić na sztywną pianę i partiami połączyć z cukrem oraz wiórkami kokosowymi. Na końcu powoli dodać śmietanę i ostrożnie wymieszać.
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć dżem (jabłka), a następnie krem kokosowy.
Wierzch posypujemy kruszonką, czyli 1/3 ciasta – ja ścieram na tarce, powstają wówczas apetyczne wiórki. Ciasto piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz