piątek, 9 sierpnia 2019

Joanna Jędrzejczyk, Jan Paszkowski "Jedz, śmiej się i walcz!"

Tytuł: Jedz, śmiej się i walcz! 
Autor: Joanna Jędrzejczyk, Jan Paszkowski 
Wydawnictwo: Edipresse Książki 


Nie ma chyba osoby, która nie widziałaby wyreżyserowany przez Ryana Murphy'ego filmu „Jedz, módl się, kochaj” z Julią Roberts w głównej roli bądź też nie czytała autobiograficznej książki pod tym samym tytułem, autorstwa Elizabeth Gilbert. Zarówno książka, jak i firm były kwintesencją życia, mówiły o odkrywaniu tego co ważne, o odkrywaniu przyjemności z każdego dnia, każdej chwili, każdej czynności, w tym również jedzenia. 

Tę przyjemność płynącą ze smakowania wspaniałych dań, z poznawania nowych połączeń, a przy tym z rozmowy, z życia w zgodzie ze swoją pasją, możemy czerpać pełnymi garściami, również dzięki książce „Jedz, śmiej się i walcz!”. Ta wspaniała publikacja, poruszająca nasze kubki smakowe, a przy tym inspirująca do działania i do poszukiwania swojej życiowej drogi, została opublikowana nakładem, Wydawnictwa Edipresse Książki. Autorzy: Joanna Jędrzejczyk – mistrzyni mieszanych sztuk walko oraz Jan Paszkowski – kucharz, stawiający pierwsze kroki w programie MasterChef, wspólnie stworzyli książkę, która nie tylko uwodzi nas smakami i zapachami, pozwala doświadczyć radości płynącej z gotowania dla siebie oraz dla innych, ale również przekonuje nas, że warto walczyć o spełnienie własnych marzeń. Zdrowe, pożywne dania na każdą okazję (również w wersji wege) zaproponowane przez Paszkowskiego sprawią, że nie tylko przekonamy się, jak wspaniałe może być przygotowanie sycących i smacznych posiłków, zaś ulubione przepisy Jędrzejczyk stanowią przysłowiową „wisienkę na torcie”. Dodatkowo, teksty motywujące nas do działania i do czerpania z życia pełnymi garściami sprawiają, że po publikację sięgnąć mogą nie tylko te osoby, które chcą nabywać i / lub rozwijać swoje kulinarne talenty, ale również te, które interesują się sportem, bądź uprawiają go zawodowo. 

Książka dostarcza nam przepisów na „śniadaniowe klasyki”, zaś część tę otwiera iście królewski śniadaniowy koktajl jaglany z jagodami i jagodowym sosem, który zachwyci i przekona do śniadań nawet tych, dla których to obiad był pierwszym posiłkiem w ciągu dnia. Autorzy proponują nam również kremową owsiankę, perfekcyjną jajecznicę czy poranną kanapkę m.in. z maślaną jajecznicą. Kolejna część, o inspirującym tytule „Kanapki&inne mączne miłości”, zarówno za słono, jak i na słodko, przynosi przepisy na takie dania, jak niezwykle sycąca kanapka z szarpanym indykiem, pieczonym batatem i cynamonowym majonezem czy – moja ulubiona – modna kajzerka z ekspresowym grzybowym humusem, sadzonym jajkiem i jeżynami, o niezwykłym, zaskakującym smaku. Wersje słodkie mącznych miłości nie mogły się oczywiście obyć bez klasycznych knedli z truskawkami czy kruchego ciasta z kremem waniliowym i jagodami. 

Sporo jest w książce propozycji obiadowych, zarówno zup, jak i dań mięsnych bądź propozycji dla tych, którzy po mięso nie sięgają. Znajdziemy tu przepisy m.in. na krem z pieczonych marchewek i pomidorów, krem z cukinii czy buraczków i ciecierzycy – to niektóre z wariantów zup; przepisy na drugie dania: zarówno mięsne (jak chrupiący kurczak z masłem szalotkowym czy esencjonalny gulasz wołowy z maślana broszką i ziołowym pesto), jak i wege (w tym najlepsze na świecie kaszotto jęczmienne). Z kolei Joanna zdradzi nam swój przepis m.in. na naturalny izotonie, ulubiony zielony krem, krem z pieczonych papryk i pomidorów, czy omlet kakaowy. 

Mimo iż same nazwy tych potraw wprawiają kubki smakowe w euforię, to jednak publikacja jest czymś więcej niż książka kulinarną. Dzięki tekstom Jędrzejczyk, dzięki wspaniałym zdjęciom zamieszczonym w książce, jest to wspaniała pozycja dla wszystkich, którzy kochają życie bądź dopiero chcą odnaleźć w nim radość, którzy chcą odkryć swoje powołanie, którzy pragną cieszyć się jedzeniem, rozmową, towarzystwem!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz