Tytuł: Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej
Autor: Ballarini Giovanni
Wydawnictwo: Jedność
Pyszne makarony, aromatyczne sosy, mnogość ziół i dorodnych warzyw, wyraziste w smaku sery, pyszne, delikatne desery – nic dziwnego, że kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata i jedną z dwóch (obok francuskiej) najpopularniejszych kuchni europejskich. Jedzenie jest wpisane niemal w kulturę Włoch tym bardziej, że Włosi gotują bardzo różnorodnie, w zależności od regionu, co przekłada się na ogromne zainteresowanie smakoszy i fakt, że każdy jest w stanie znaleźć w ich kuchni coś dla siebie.
Pierwsze wzmianki na temat sztuki kulinarnej Włoch pochodzą z IV wieku p.n.e., ale to w epoce renesansu gotowanie stało się prawdziwą sztuką. Co więcej, kuchnia włoska stała się znana na całym świecie, mimo iż – biorąc pod uwagę, że Włochy dzielą się na wiele regionów i każdemu z nich można przypisać nieco inne tradycje kulinarne – wiele dań bardzo odbiega od siebie smakowo. Mimo wszystko dla Nas, Polaków, kuchnia włoska wciąż pozostaje niezgłębiona. Znamy co prawda pizzę, lasagne czy ravioli, znamy też tiramisu, ale tak naprawdę wybór tych „włoskich” dań jest ograniczony do tego, co serwują nam włoskie restauracje, często nawet nie opierające swojego menu na włoskich recepturach czy składnikach. Dlatego też warto sięgnąć do korzeni, warto zainteresować się tradycyjnymi włoskimi potrawami, które – z uwagi na szeroki asortyment produktów na sklepowych półkach – w większości bez problemu możemy odtworzyć w domu.
Inspiracją do przygotowania włoskiej uczty może stać się wyjątkowa książka kucharska, opublikowana nakładem Wydawnictwa Jedność. Pozycja „Złota łyżka”, autorstwa Giovanniego Ballariniego, Prezydenta Honorowego Accademia Italiana Della Cucina, to prawdziwa gratka dla tych wszystkich osób, które uwielbiają gotować, które są smakoszami, które poszukują wiedzy na temat tradycyjnej włoskiej kuchni. To prawdziwe kompendium wiedzy na ten temat, począwszy od przekąsek goszczących na włoskich stołach, przez słodkie desery po potrawy nie zawierające glutenu, laktozy, mięsa i ryb. Publikacja została też wzbogacona o poradnik gotowania krok po kroku, zatem może stać się wspaniałym upominkiem dla kogoś, kto dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni, a także dla tych osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności.
Książka składa się z trzynastu części oraz dodatku obejmującego m.in. informacje o produktach i wyborze najlepszych z nich, o przechowywaniu żywności czy dobrych manierach przy stole. Znajdziemy tu zatem rozdziały tj. sosy i okrasy (dzięki którym nauczymy się przygotowywać m.in. kostkę warzywną, sos beszamelowy czy brokułowy), przekąski (wśród propozycji drobnych przekąsek na poprawienie apetytu znajdziemy m.in. grzanki z pastą z zielonych oliwek, wytrawne babeczki, krokiety ziemniaczane czy pulpeciki ryżowo-mięsne), a także wspaniałe propozycje pierwszych dań, które zachwycą każdego domownika (m.in. wiele wariantów podania dużych muszli, wyborny makaron rurki z kremem z szalotki, knedliki w rosole z boczkiem czy gnocchi z bobu). W rozdziałach poświęconych mięsom, rybom, jajkom i wędlinom zobaczymy, na jak wiele sposobów możemy zaserwować te produkty, zachwycimy się też rozdziałem o serach czy wędlinach, odkrywając nieskończone bogactwo smaków i propozycji podania. Bez wątpienia dwa najbardziej smakowite rozdziały, to te poświęcone kwestii pieczywa (polecam doskonałe bułeczki mleczne czy też bułeczki z oliwkami), a także słodyczom (tu kusi prawie każda potrawa, choć osobiście polecam placek z malinami, a także ten z kremem brzoskwiniowym, a także placek kawowy oraz puszyste ciasto czekoladowo-kawowe). Ostatni rozdział poświęcony został osobom, które z różnych względów wykluczyły ze swojego menu m.in. gluten czy laktozę.
Wiele z przepisów zawiera ilustracje pokazujące krok po kroku proces przygotowania potrawy, dzięki czemu możemy wyeliminować ewentualne błędy na etapie przygotowania posiłków. Same zdjęcia potraw są zresztą piękne i powodują nadzwyczajną aktywność naszych ślinianek.
Prostota proponowanych potraw, stosunkowa łatwość ich przygotowania, a także bukiet smaków, który odczujemy już po pierwszym kęsie sprawiają, że publikacja „Złota łyżka” jest rzeczywiście wyjątkowa i zachęca, by potrawy w niej zawarte zajadać … łyżkami. A już na pewno do tego, by trwale wprowadzić je do swojego menu.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz