czwartek, 21 marca 2019

Sernik z krówkami

Zbliżające się Święta skłaniają nie tylko do zmiany smaków ciast (chwilowe zawieszenie seryjnej już niemal produkcji jabłeczników i szarlotek), ale i do próbowania nowych przepisów na tradycyjne ciasta związane ze Świętami Wielkiej Nocy, jak babki, mazurki czy serniki. Dlatego też zapraszam do spróbowania ciasta, które uwiedzie każdego łasucha i wielbiciela serników – sernika z krówkami. Smacznego! 

Sernik z krówkami 

Składniki na ciasto: 
  • 200 g margaryny, 
  • 350 g mąki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 2 jajka, 
  • 125 g cukru 

Masa serowa: 
  • 50 g margaryny, 
  • 1 kg twarogu sernikowego, 
  • 5 jajek, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • 50 g mąki ziemniaczanej, 
  • 400 g kruchych krówek (dałam ok. 300 g) 
Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem, ale nie zagniataj. Otrzymane pokruszone ciasto odstaw na 20 min do lodówki. 

Dno kwadratowej tortownicy o boku 27 cm wyłóż papierem do pieczeni. Na dno formy wyłóż połowę ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz przez ok.20 min. 

W tym czasie ubij jajka z cukrem pudrem. Dodaj twaróg, miękką margarynę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Na upieczony spód wyłóż masę i wyrównaj powierzchnię. 

Na masie serowej ułóż rzędami krówki, lekko je wciskając. 

Całość posyp pozostałym ciastem. 



Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i piecz 60 minut. Następnie otwórz piekarnik, obniż temperaturę do 120 st.C i piecz jeszcze 30 minut. Podawaj po całkowitym wystygnięciu.






1 komentarz:

  1. Ależ ty masz talent kulinarny :) Co kolejne ciasto to smaczniejsze :)!

    OdpowiedzUsuń