Zbliżające się Święta skłaniają nie tylko do zmiany smaków ciast (chwilowe zawieszenie seryjnej już niemal produkcji jabłeczników i szarlotek), ale i do próbowania nowych przepisów na tradycyjne ciasta związane ze Świętami Wielkiej Nocy, jak babki, mazurki czy serniki. Dlatego też zapraszam do spróbowania ciasta, które uwiedzie każdego łasucha i wielbiciela serników – sernika z krówkami. Smacznego!
Sernik z krówkami
Składniki na ciasto:
- 200 g margaryny,
- 350 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 jajka,
- 125 g cukru
Masa serowa:
- 50 g margaryny,
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 5 jajek,
- 150 g cukru pudru,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 400 g kruchych krówek (dałam ok. 300 g)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem, ale nie zagniataj. Otrzymane pokruszone ciasto odstaw na 20 min do lodówki.
Dno kwadratowej tortownicy o boku 27 cm wyłóż papierem do pieczeni. Na dno formy wyłóż połowę ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz przez ok.20 min.
W tym czasie ubij jajka z cukrem pudrem. Dodaj twaróg, miękką margarynę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na upieczony spód wyłóż masę i wyrównaj powierzchnię.
Na masie serowej ułóż rzędami krówki, lekko je wciskając.
Całość posyp pozostałym ciastem.
Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i piecz 60 minut. Następnie otwórz piekarnik, obniż temperaturę do 120 st.C i piecz jeszcze 30 minut. Podawaj po całkowitym wystygnięciu.
Ależ ty masz talent kulinarny :) Co kolejne ciasto to smaczniejsze :)!
OdpowiedzUsuń