Dziś miał być torcik galaretowy, ale z braku żelatyny musiała nastąpić nagła zmiana planów. Tym sposobem dziś na stole prezentuje się orzechowa szarlotka – pachnąca, czekoladowa i wypełniona chrupiącymi orzechami. Idealna do czarnej mocnej kawy na wtorkowy podwieczorek. Smacznego!
Orzechowa szarlotka
Składniki:
- 1,8 jabłek
- 400 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 7 jaj
- 250 g orzechów włoskich
- 1 szkl cukru
- 2,5 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Masło 300 g czekolady pokruszyć na kawałki, przekładamy do rondla i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy do mąki razem z czekoladą, miksujemy na gładkie ciasto. Prostokątną, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki. Owoce wciskamy w ciasto i wierzch posypujemy pozostałymi orzechami. Pieczemy 40-45 minut w 175 st.C. Studzimy.
W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy pozostałą czekoladę, rozpuszczamy. Polewą dekorujemy ciasto.
Skosztowałabym takiego ciasta <3
OdpowiedzUsuń