Każdy sezon jest dobry na słodki poczęstunek. W oczekiwaniu na świeże owoce, serniczki na zimno i aromatyczne desery rzucam się w wir przygotowań do Świąt. Powoli powstaje świąteczne menu, na razie tylko na słodko – to przyszły tydzień będzie czasem eksperymentowania z farszami do jajek. Na razie zatem pyszna babka piaskowa. Idealna nie tylko na świąteczny stół, ale na szybką przekąskę i poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Smacznego!
Babka piaskowa
Składniki:
- 1 szkl mąki pszennej,
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej,
- niepełna szklanka cukru,
- 25 dag margaryny,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie ucierać dalej z żółtkami, dodając je stopniowo. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia. Wsypać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 40-50 minut. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Pamiętam jak kiedyś moja babcia, gdy była zdrowa piekła takie smakowite babki, ah to były czasy :)
OdpowiedzUsuń