środa, 13 marca 2019

Anne Loiseau „Kuchnia dla zabieganych. Dania przygotowane w weekend na cały tydzień”

Tytuł: Kuchnia dla zabieganych. Dania przygotowane w weekend na cały tydzień
Autor: Anne Loiseau 
Wydawnictwo: Jedność 



Żyjemy szybko, coraz częściej też czujemy, że brakuje nam czasu na wszystkie ważne sprawy. Cierpi na tym rodzina, cierpią kontakty ze znajomymi, cierpi na tym też nasze zdrowie. W ciągu dnia zadowalamy się szybkimi, niezdrowymi przekąskami, które mają na celu zabić nasz głód, wieczorem zaś próbujemy „nadrobić” brak większych posiłków w ciągu dnia i najadamy się, obciążając naszą wątrobę i powoli, każdego roku, pracujemy nad zawałami serca, fundując sobie wysoki poziom cholesterolu i zapychając swoje tętnice. Czy jednak można to zmienić wobec coraz większego tempa naszego życia? Czy jest sposób, by w ciągu tak zapracowanego tygodnia mimo wszystko cieszyć się z pysznego, domowego (i zdrowego!) posiłku? 

Rozwiązanie przynosi książka kucharska, opublikowana nakładem Wydawnictwa Jedność pt. „Kuchnia dla zabieganych. Dania przygotowane w weekend na cały tydzień”. Autorka, Anne Loiseau, doskonale rozumie problemy, z którymi boryka się współczesne społeczeństwo. Dlatego też stworzyła książkę, dzięki której możemy nie tylko zadbać o swoją kondycję, ale również podniebienie – wszystkie proponowane przez nią potrawy są pełne kolorowych warzyw i zdrowych produktów, a przy tym składniki dostępne są również w polskich sklepach, zatem przygotowanie proponowanych posiłków nie pociąga za sobą dużych nakładów finansowych. Jedyne, czego potrzeba, to taka organizacja pracy, żeby raz w tygodniu (na przykład w sobotę lub niedzielę) znaleźć kilkadziesiąt minut, by przygotować „bazę” posiłków, które można w kolejne dni ewentualnie uzupełniać kilkoma składnikami, łączyć je o określony sposób, podgrzewać i … jeść! 

Takiemu właśnie sposobowi organizacji pracy odpowiada układ książki – składa się ona z dwóch części, z czego pierwsza zawiera właśnie opis przygotowania (obróbki) składników, które stanowić będą bazę dla posiłków przyrządzanych w trakcie tygodnia. Autorka przekonuje nas, że „gotowanie dla zabieganych jest kwestią przyzwyczajenia i warto zmienić nawyki kulinarne (…)”. Zdradza nam również szereg sztuczek, dzięki którym gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością. Na stronach z przepisami znajdują się również propozycję szybkich i łatwych deserów, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Dużym ułatwieniem są specjalnie wyodrębnione miejsca, przeznaczone do notowania własnych uwag, albo wariantów przepisów, jestem bowiem przekonana, że już wkrótce zaczniemy proponowane potrawy urozmaicać, ciesząc się ich smakami, a może nawet wciągając we wspólne przygotowanie posiłków całą rodzinę. 

Wśród „bazy”, którą będziemy przygotowywać, znajdą się warzywa, ryż, makaron i zboża, a także mięsa (na przykład smażona wołowina mielona, cielęcina gotowana czy pieczone udka kurczaka. Przygotowane odpowiednio wcześniej i zamknięte w pojemnikach w lodówce, staną się półproduktami niezbędnymi do przygotowania pysznych i pełnowartościowych posiłków. 

Druga część książki zawiera propozycję ponad dwudziestu sycących posiłków, choć w praktyce – dzięki wskazówkom, czym można zastąpić podane składniki – w rzeczywistości jest ich o wiele więcej. Tym sposobem, bez problemu przygotujemy tabbouleh z komosą ryżową, sałatkę na ciepło z soczewicy, sałatkę z makaronem z cukinii i z fety czy sałatkę cezar. Integralną częścią książki są załączniki, które pozwolą nam zoptymalizować pracę z książką oraz nasze „kuchenne rewolucje”. Dzięki planom na tydzień dostosujemy nasze menu do posiadanego budżetu (znajdziemy tu opcję dla oszczędnych, dla podróżników, a nawet wegetarian), jest nawet gotowy szablon takiego planu, który będzie dla nas idealny w czasie, kiedy sami już będziemy próbować nowych rozwiązań kulinarnych. Wspaniałym pomysłem są dołączone do książki naklejki, które możemy umieścić na pojemnikach, dzięki którym nie tylko zaprowadzimy porządek w lodówce, ale bez problemu odnajdziemy konkretne produkty oraz sprawdzimy datę ich przygotowania. 

To wszystko sprawia, że książka kucharska „Kuchnia dla zabieganych. Dania przygotowane w weekend na cały tydzień”, jest nieocenioną pomocą dla wszystkich żyjących szybko, którzy chcą – mimo ograniczonego czasu do dyspozycji – cieszyć się smacznymi posiłkami spożywanymi w rodzinnym gronie. To także niewyczerpane źródło inspiracji, które zachęci nas do doświadczania nowych smaków i zapachów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz