wtorek, 12 lutego 2019

Jogurtowe ciasto ucierane

Ile to razy byłaś w takiej sytuacji, że goście zapowiadają się z wizytą godzinę przed przyjściem? A może nagle Twojej rodzinie zachciało się czegoś słodkiego, a wszystkie zapasy czekolady zostały już zjedzone? W takiej sytuacji ratunkiem jest proste i szybkie do wykonania ciasto, które uratuje nasz honor gospodynie domowej, a także zaspokoi niepohamowaną ochotę na cukier. Jednym z takich słodkich wariantów, wypełnionych migdałami i rodzynkami, jest wilgotne, niezwykle smaczne ciasto jogurtowe. Smacznego! 



JOGURTOWE CIASTO UCIERANE

Składniki: 
  • 350 g mąki 
  • 50 g rodzynek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 g miękkiego masła 
  • 200 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 3 jajka, 
  • skórka starta z 1 cytryny 
  • 250 g jogurtu naturalnego (ja dałam 1 małe opakowanie) 
  • 100 g posiekanych migdałów 
  • masło i tarta bułka (ja wysypałam wiórkami kokosowymi) 
  • cukier puder 


Wykonanie: 

Rodzynki namoczyć w wodzie, potem osuszyć i lekko oprószyć mąką. 

Mąkę mieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, solą i skórką z cytryny na kremową masę. Dodać jajka, a następnie wymieszać z mąką, jogurtem i rodzynkami oraz migdałami.


Formę na babkę (ja zrobiłam w tortownicy) nasmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wyrównać. 


Wstawić do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika i piec przez około godzinę (warto sprawdzać – ja miałam upieczone już po 40 minutach).


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Uwaga: Ciasto nie wyrasta wysokie, ale jest rewelacyjne!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz