Ile to razy byłaś w takiej sytuacji, że goście zapowiadają się z wizytą godzinę przed przyjściem? A może nagle Twojej rodzinie zachciało się czegoś słodkiego, a wszystkie zapasy czekolady zostały już zjedzone? W takiej sytuacji ratunkiem jest proste i szybkie do wykonania ciasto, które uratuje nasz honor gospodynie domowej, a także zaspokoi niepohamowaną ochotę na cukier. Jednym z takich słodkich wariantów, wypełnionych migdałami i rodzynkami, jest wilgotne, niezwykle smaczne ciasto jogurtowe. Smacznego!
JOGURTOWE CIASTO UCIERANE
Składniki:
- 350 g mąki
- 50 g rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka,
- skórka starta z 1 cytryny
- 250 g jogurtu naturalnego (ja dałam 1 małe opakowanie)
- 100 g posiekanych migdałów
- masło i tarta bułka (ja wysypałam wiórkami kokosowymi)
- cukier puder
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć w wodzie, potem osuszyć i lekko oprószyć mąką.
Mąkę mieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, solą i skórką z cytryny na kremową masę. Dodać jajka, a następnie wymieszać z mąką, jogurtem i rodzynkami oraz migdałami.
Formę na babkę (ja zrobiłam w tortownicy) nasmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wyrównać.
Formę na babkę (ja zrobiłam w tortownicy) nasmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika i piec przez około godzinę (warto sprawdzać – ja miałam upieczone już po 40 minutach).
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz