Mimo iż okres karnawału kojarzy się raczej z bardziej kalorycznymi słodkościami (oj, te faworki i oponki), to jednak niekiedy warto schrupać coś zdrowszego i pozostać na fali fit. Taką słodką przekąską, idealną nie tylko do popołudniowej kawy, są ciasteczka owsiane. Sekret ich smaku polega na dokładnym dopasowaniu do siebie i swoich gustów – mogą być z kawałkami czekolady, żurawiną, suszonymi owocami i tym, co nam podpowiada fantazja. Ja dosypałam nieco posiekanych orzechów włoskich, wiórek kokosowych i rodzynek. Smacznego!
Ciasteczka owsiane
Składniki:
- 25 dag płatków owsianych (2,5 szklanki)
- ½ szklanki cukru
- 10 dag masła
- 2 jajka
- inne składniki według smaku
Wykonanie:
Płatki wsypać na suchą patelnię i zrumienić na złoty kolor, mieszając cały czas. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Przestudzone płatki wymieszać z cukrem, żółtkami, masłem i pianą ubitą z białek, dodać np. posiekaną czekoladę czy inne składniki.
Uformować kopczyki na blasze wyłożonej papierem. Piec około 10 min, aż się zarumienią.
Uwielbiam takie ciasteczka:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Oj tak. Są chrupiące i pyszne
UsuńTakie fit ciasteczka lubię i czasem piekę, dodaję jeszcze bananów :) I np. rodzynek :)
OdpowiedzUsuńZ bananami jeszcze nie próbowałam. Dziękuję za inspirację :-)
UsuńUwielbiam ciasteczka owsiane, mam nawet przepis na takie przepyszne z orzechami i żurawiną, palce lizać!
OdpowiedzUsuńZ e-BOOKIEM POD RĘKĘ
Poproszę o przepis:-)
Usuń