Choć zazwyczaj piekę ciasta bez masy: babki czy murzynki, a także jabłeczniki czy serniki (na takie słodkości jest u mnie największe zapotrzebowanie), to czasami przychodzi mi ochota, by zaszaleć z kremami i warstwami. Szczególnie, kiedy mają zjawić się goście, a doskonale wiem, że są prawdziwymi łasuchami. Przypominają mi się wówczas czasy, kiedy przy wspólnym stole zasiadali też dziadek z wujkiem, znani z zamiłowania do słodyczy.
Podany poniżej przepis nieco zmodyfikowałam, dodałam bowiem dżem z porzeczek (może być również z wiśni), którym posmarowałam jeden z placków. Sprawił, że ciasto nabrało charakteru i przełamał słodki smak kremu. Smacznego!
Góralski przekładaniec
Ciasto:
- 50 dag mąki,
- pół szkl cukru,
- 2 jaja,
- łyżka sody,
- pół szkl miodu,
- 15 dag margaryny
Masa:
- pół szkl kaszy manny
- pół litra mleka
- kostka masła
- 1 szkl cukru pudru
- kwasek cytrynowy
- olejek migdałowy i arakowy,
- łyżka kakao
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić na małym ogniu margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jajka oraz cukier, po czym zagnieść ciasto (jeśli zagniata się z trudem, dodać łyżkę gęstej śmietany).
Gotowe ciasto podzielić na cztery części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować, przełożyć na prostokątną blaszkę i piec 5 min w nagrzanym piekarniku.
Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę.
Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę.
Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej-olejek arakowy i kakao. Przełożyć placki na przemian dwoma masami (ja zrobiłam 1 warstwę dżemu).
Skosztowałabym kawałek, wygląda luksusowo ;)
OdpowiedzUsuńOj, jest luksusowy i pyszny, a jednak prosty w wykonaniu:-)
Usuń