Płynąc na fali makowych szaleństw powstało jeszcze jedno ciasto makowe. Tym razem nie typowy Piegusek (przepisy na niego możecie znaleźć TU i TU), ale wariacja z jabłkami oraz migdałami. To bardziej wilgotna wersja ciasta dla tych, którzy tzw. ciast suchych nie lubią. Delikatnie rozprószone jabłka w połączeniu z podpieczonymi migdałami – bajka!
Ciasto sekrecik
Składniki:
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 1 szkl maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 4 jajka
- 4 jabłka
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem w wysokiej misce, stopniowo dodając jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wsypywać do reszty składników, mieszając. Dorzucić mak, miksować do momentu, aż nie będzie grudek. Tortownicę starannie wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ostrożnie przelać do formy, wygładzić powierzchnię łyżką.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40-50 min w 180 st.C. Na około 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć z piekarnika i posypać równomiernie płatkami migdałowymi.
Kusisz tym smakowitym ciastem :))
OdpowiedzUsuń