Czym bliżej jest Świąt, tym częściej sięgam po zimowe smaki i zapachy. W mojej kuchni pojawia się więcej cynamonu, goździków, kardamonu, ale także maku, który kojarzy mi się z wypiekanymi u mnie w domu makowymi roladami. Dziś jednak szybkie ciasto, które nie wymaga pieczołowitego wyrabiania masy makowej – maku tu nie parzymy, nie mielimy, dodajemy sypki. Ciasto robi się niezwykle szybko, a lekko wilgotne (i chrupiące przez ziarenka maku) oraz aromantyczne, idealnie sprawdza się, kiedy nagle goście zapowiadają się z wizytą czy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Smacznego!
Ciasto makowe „Piegusek”
Składniki:
Na ciasto:
- 100 g masła,
- 125 g margaryny,
- 220 g cukru,
- 5 jajek,
- 170 g mąki,
- 150 g maku,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilka kropli olejku migdałowego
Na lukier:
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku pomarańczowego
Wykonanie:
Masło i margarynę stopić, a kiedy przestygną, dodać cukier i ubić. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Białka ubić na pianę.
Do ubitej masy żółtkowej dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Całość dokładnie wymieszać i na końcu dodać ubitą pianę z białek i olejek migdałowy.
Wydaje się być ten przepis całkiem nietrudny, a ciasto pyszne! Muszę kiedyś też je zrobić :)
OdpowiedzUsuńO tak, wykonanie jest banalnie proste, a smak naprawdę wyśmienity:-)
Usuń