Nie jest to co prawda przepis na szarlotkę, który obiecałam wam w poprzednim wpisie, ale zabłąkane w czasoprzestrzeni zdjęcia ciasta, które piekłam w pracy w ubiegłym tygodniu. Połączenie jabłek i kokosowej bezy okazało się być rewelacyjne, choć osobiście za bezą nie przepadam. To słodkie ciasto znalazło jednak wielu amatorów i rozeszło się tak szybko, że nawet nie starczyło na tyle, żeby spokojnie delektować się drugim kęsem. Nie starczyło też na to, by ostatecznie ocenić, czy bardzo mi smakuje i jeszcze kiedyś go zaserwuję, czy jednak przepis będzie nieco niewykorzystany, bowiem po raz kolejny po niego nie sięgnę. Oceńcie sami, jak Wam smakuje;-)
Szarlotka z kokosem
Ciasto jasne:
- 2 szkl mąki
- ¾ szkl cukru
- 1 szkl mleka
- ½ kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
- 3 jajka
- ½ szkl cukru
- ½ szkl mąki
- 2 łyżeczki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 3 białka
- 100 g cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 kg winnych jabłek
Wykonanie:
W gorącym mleku rozpuścić margarynę, dodać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Przestudzić, dodać jajka i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z kokosem. Masę kłaść porcjami na jabłkach.
Zrobić ciemne ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka z cukrem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, lekko wymieszać. Wylać na wierzch. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min w 180 st.C. Po upieczeniu można polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz